KDK, “Hak Arama Kültürü ve Ombudsmanlık” Konulu Yarışma İçin Ödül Töreni Düzenledi

02 Eylül 2018

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), öğrencilerde hak arama kültürünün gelişmesi, haklarını nerede ve nasıl arayacaklarını öğrenmeleri amacıyla lise ve dengi okul öğrencileri için "Hak Arama Kültürü ve Ombudsmanlık" konulu kompozisyon, resim ve afiş tasarımı yarışması sonucunda dereceye giren öğrencilere ödüllerini vermek üzere ödül töreni düzenledi.

Ödül töreninde konuşma yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, liseler arasında adalet, hakkaniyet ve hak arama kültürüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmaya çok büyük bir ilgi gösterildiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanına, Müsteşara, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İlçe Müdürlüklerine, öğrencilere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Başdenetçi Malkoç: Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaşımızın avukatıdır bir bakıma gülen yüzüdür.

Kamu Denetçiliği Kurumunun temel görevinin idarenin her türlü eylem ve işlemlerini denetlemek olduğunu bildiren Başdenetçi Şeref Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumunun diğer denetim kurumlarından farkı şudur; Kamu Denetçiliği Kurumu insanımızın, vatandaşımızın avukatıdır bir bakıma gülen yüzüdür, idarenin de hasmı değildir. Verdiği tavsiye kararlarıyla idareye yol gösteren bir kurumdur. Vatandaşın hem gülen yüzüdür hem de idarenin yol göstericisi bu açıdan çok önemli bir kurumdur.” Dedi.

“Kurumumuza Yapılan Başvurular İçin İdareyle Görüşüp Dostane Çözüm Yolları Arıyoruz.”

Kamu Denetçiliği Kurumunun 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle vatandaşın hak arama kültürünü geliştirmek için kurulan kurumlardan biri olduğunu söyleyen Malkoç, “Vatandaş, idareyle olan temasında bir haksızlığa, yanlışlığa, idarenin tutum ve davranışında bir ayrımcılık olduğunu hissederse Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilir. Kamu Denetçiliği Kurumu mahkemeye gitmeden önce vatandaşın mutlaka başvurması gereken bir kurumdur. Çünkü başvuru çok kolay, başvurulardan ücret almıyoruz. Ayrıca, bize yapılan müracaatları 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde neticeye bağlıyoruz. Kurumumuzun diğer bir özelliği de bize yapılan başvurularda idareyle görüşüp dostane çözüm yolları arıyoruz yani idareyle vatandaş arasındaki ilişkilerde köprüyüz. İstiyoruz ki vatandaş idareyle olan sıkıntısını mahkemeye intikal ettirmeden halletsin.” Şeklinde konuştu.

Malkoç: 2018 yılında 200 üniversitenin 50’sinde Ombudsmanlık Toplulukları kurulacaktır.

Kamu Denetçiliği Kurumunun idarenin vatandaşa daha iyi hizmet vermesi, idarenin şeffaf çalışması, Türkiye’de iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi ve insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaştırılması için çalışan bir kurum olduğunu ifade eden Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu, özellikle 2018 yılında gençlerimiz arasında, üniversitelerde ve liselerde hakkaniyeti ve adaleti yaygınlaştırmaya çalışıyor. Türkiye’de 200’ün üzerinde üniversite var bizim niyetimiz 2018’in sonuna kadar bu 200 üniversitenin en az 50’sinde Ombudsmanlık Topluluklarını kurmak. Eğer bunu başarabilirsek Türkiye’de var olan 8 milyon üniversite öğrencisine demokratik, anayasal haklarını arama ve hak arama kültürü konusunda önemli bir katkıda bulunmuş olacağız.” Diye konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumunda özellikle kadın, çocuk ve insan haklarından sorumlu bir denetçinin görev yaptığını kaydeden Malkoç, 18 yaşından küçük olan çocukların başvurularında velilerinin izinlerini aramadıklarının bilgisini de verdi.

Dünya milletleri arasında bir yarış olduğunu söyleyen Malkoç, “Bu yarışta geride kalan affedilmiyor, eziliyor, sömürülüyor ve mahkûm oluyor. Bizler gençlerimize bakarken onları geleceğimiz ve istikbalimiz olarak görüyoruz. Özellikle 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Türkiye’sinin hakkaniyet, insan hakları, demokrasi ve adalet üzerine daha sağlam temellerde yükseleceğine inancımız tamdır. Bu açıdan gençlerimizin yetişmesine ve bu tür etkinliklerde aktif olmasına ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü Türkiye’nin geleceği sizlersiniz, Türkiye’nin istikbali sizlersiniz.” İfadelerini kullandı.

Öğrencilere seslenen Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Değerli gençlerimiz sizlerin arasından gelecek yıllarda dünya çapında Türkiye’nin edebiyatçıları, sanatçıları, bilim adamları çıkacak. Sizler hem ailenizin hem de okullarınızın yetiştirmesiyle geleceğin Yunus Emreleri, Şeyh Edebalileri, Mevlanaları, Hacı Bayramları olacaksınız, yine sizler geleceğimizin Fuzulileri, Bakileri, Mehmet Akifleri, Necip Fazılları olacaksınız. Sizlerin arasından geleceğin Alpaslanları, Fatihleri, Yavuzları, Mustafa Kemalleri çıkacaktır. Sizlerin arasından Aziz Sancar gibi dünya çapında bilim insanlarımız çıkacaktır. Bunda tereddütümüz yok o açıdan biz 2023’lere, 2053’lere ve 2071’lere bakarken içimiz rahat, Çünkü sizin gibi çalışkan ve gayretli gençlerimiz var bu açıdan memnunuz. Umut ediyorum ki ufkunuz geniş olacak, zekânız keskin olacak, gayretleriniz bol olacaktır. Geleceğiniz aydınlık olsun.”

Yargıtay Başkanı Cirit: KDK'nın kurulduğu günden bu yana idare ve vatandaş arasındaki büyük katkılar sağladığı bir gerçektir.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de, KDK tarafından düzenlenen yarışmanın insan haklarına dayalı, adalet anlayışının gelişmesinde hak arama özgürlüğünün ne denli önemli olduğunun kavranması bakımından gençlere yol göstereceği ve katkı sağlayacağı kanaatinde olduğunu dile getirdi.

Yargıtay Başkanı Cirit, “KDK'nın kurulduğu günden bu yana vermiş olduğu kararlar tavsiye niteliğinde olsa bile idare ve vatandaş ile büyük katkılar sağladığı bir gerçektir. Hak ve adaletin en güçlü teminatı olan hızlı işleyen bir hak sisteminin tesisi insan hakkını, demokrasiye bağlı sıkı sıkıya bağlı bireylerin yetişmesine bağlıdır." Diye konuştu.

Törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ise, “Bizim yaptığımız her işbirliği protokolü, bugün buradaki çocuklarımızın ürünlerinin, sergilenecek ürünler kadar anlamlı ve önemlidir. Bu şekilde işbirliklerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Bunun oldukça pozitif geri dönüşleri var. Hem Kamu Denetçiliği Kurumuna hem de başkanına Bakanlığımızla böyle bir etkinlik içerisinde oldukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Öğretmen arkadaşlara, idarecilerimize ve bu tür etkinliklere katılan gençlerimize teşekkür ediyorum.”Dedi.

Resim ve afiş tasarım dalında teşvik ödülünde Deniz Keleş'e Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu tarafından verildi. Teşvik ödüllerinde ise İkra Yavuz'un oldu. Yavuz'a ödülünü İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar takdim etti. Teşvik ödüllerinde Mehmet Pusmaz'a ödülünü Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu verdi. Resim ve afiş tasarım dalında birinci olan isim Buse Özsolak oldu, kendisine ödülünü KDK Başdenetçisi Şeref Malkoç takdim etti. İkincilik ödülü Selen Kıcır, üçüncülük ödülü ise Buse Cesur'un oldu.

Kompozisyon teşvik ödülü Buse Nur Ayaydın'ın oldu, ödülü Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat verdi. Kompozisyon teşvik ödülü kazanan Hilal Aleyna Sümer'e ödülünü ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Lütfiye Berjin Bozdağ'a da ödülünü KDK Genel Sekreteri İbrahim Kılınç takdim etti. Kompozisyon dalında birincilik ödülünü "Hak Arıyoruz" yazısıyla Rümeysa Arık kazandı. İkinci olan isim Erva Çelik, üçüncü ise Semih Emin Kaya oldu.

Törene; Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Ferda Yıldırım ve Yusuf Büyük, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, Kamu Denetçileri Hüseyin Yürük, Sadettin Kalkan, Yahya Akman, Kurum Genel Sekreteri İbrahim Kılınç, Ankara İlçe Milli Eğitim Müdürleri, eğitim sendikaları ve öğrenciler katıldı

Ödül töreninin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.