Kamu Denetçisi Tunçak, Avrupa Çocuk Ombudsmanları Ağı’nın Genel Kurul Toplantısına Katıldı

13 Ekim 2017

Çocuk Haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, 19-21 Eylül 2017 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirilen Avrupa Çocuk Ombudsmanları Ağı’nın 21. Yıllık Toplantısı ve Genel Kurul toplantısına katıldı.

Ana teması ‘eğitim’ olan toplantı açılış konuşmaları ile başlayarak, Avrupa Konseyi Temsilcisi, çocuk haklarının korunması amacıyla Konseyin yaptığı çalışmaları içeren kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından, Helsinki’de “kapalı sınıfların bulunmadığı” pilot bir okul ziyaret edildi. Finlandiya’da ilk ve orta dereceli okullarda yemek ücretinin devlet tarafından karşılandığı belirtilerek, bu kapsamda ziyaret edilen okulda öğrencilerle birlikte öğle yemeği yenildi. Öğle yemeklerinin devlet tarafından karşılanması pek çok Avrupa ülkesi temsilcisi tarafından “çocukların sağlıklı beslenmesi” ve çağımızın önemli sorunların biri olan “obeziteye” karşı önemli bir koruyucu hizmet olarak nitelendirildi.

Heyetler gruplara ayrılarak, bazı gruplar ziyaret edilen okulu gezip açık sınıf uygulaması hakkında bilgi alırken, bazı gruplar da başka okulları ya da okul öncesi eğitim kurumlarını ve çocuk sağlık merkezlerini ziyaret etti.

Toplantının öğleden sonraki kısmında her bir Ombudsman kendi ülkesinde çocuk hakları alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda Özlem Tunçak da çocuk hakları alanında Türkiye’deki yasal çerçeveyi çizdikten sonra, Türkiye’nin son dönemde öncelikli olarak Suriyeli mülteci çocukların eğitim sistemine entegresyonuna odaklandığını, okul çağındaki yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuk için önce geçici eğitim merkezleri açıldığını, bu merkezlerde Suriyeli öğretmenlerin görev almalarının desteklendiğini söyledi. Tunçak, çocukların Türkçe öğrenmelerinin sağlandığını, bu yıl ise birinci sınıf düzeyindeki çocukların Türk çocuklarıyla birlikte okula gitmeye başladıklarını, zamanla geçici eğitim merkezlerinin kapatılacağını, mülteci çocukların aşı, beslenme, giyim gibi ihtiyaçlarının yanı sıra psiko-sosyal ihtiyaçlarının da karşılanması amacıyla yapılan çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Toplantının ikinci gününde ise, farklı ülkelerde yürütülen çalışmalar hakkında yapılan sunumlarla devam etti. Refakatsiz mülteci çocuklar sorunu tartışıldıktan sonra çocuk temsilcilere söz verilerek, Ağ üyelerinden talepleri dinlendi.

Avrupa Çocuk Ombudsmanları Ağı 34 ülkeden çocuk hakları alanında görevli 42 ombudsmanlık kuruluşunu çatısı altında birleştiren uluslararası bir çatı kuruluş olup, Türkiye’nin üyelik başvurusu sonuçlanmak üzeredir.

Kamu Denetçisi Tunçak’a KDK Uzmanı Seçil Gülçat eşlik etti.