Kamu Denetçiliği Kurumu’nun destekleriyle gerçekleştirilen “Türkiye’de Çocuk Koruma Sistemi ve İlgili Kurumların Rolü: İstişare ve Koordinasyon Toplantısı” 14/12/2018 tarihinde Ankara’da düzenlenmiştir.
Uluslararası Çocuk Merkezi, UNICEF ve Avrupa Engelli Hakları Ağı tarafından yürütülen “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Çocukların Şiddetten Korunması ve Engelli Çocukların Sosyal İçerilmesini Desteklenmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen istişare ve koordinasyon toplantısına Başdenetçi Şeref Malkoç, Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK, BMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan ÇAVUŞOĞLU, TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz TUNÇ, TİHEK Başkanı Süleyman ARSLAN, Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı V. İslam EMİROĞLU, TBB Genel Sekreteri Av. Sabiha TEKİN, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Koruma Birimi Başkanı Prof. Dr. Betül ULUKOL, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan ACAR, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK yetkilileri, Unicef Çocuk Koruma Birimi temsilcileri Göktan KOÇYILDIRIM ve Ekin BOZKURT ile STK temsilcileri katılmıştır.
Toplantıda TBMM’de yasal alt yapısı oluşturulmak suretiyle daimi bir Çocuk Hakları Komisyonu kurulması; ailede ve eğitim kurumlarında şiddet, yoksulluk ve istismar başta olmak üzere çeşitli risklere maruz çocukların korunması; okul devamsızlığı, gelir adaletsizliği, fırsat eşitsizliği, uyuşturucu ve madde bağımlılığı gibi nedenlerle korunmaya ihtiyacı olan çocuklar; suça sürüklenen çocuklarla ilgili vaka yönetimi ve uygulamalar; cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların yanında bulunan çocukların bakım, beslenme ve sağlık ihtiyaçları; çocuk işçiliği; mülteci çocukların sorunları; çocuk koruma sisteminde erken müdahale, koruyucu ve önleyici tedbirlerin önemi; çocuk koruma sistemi genelinde veri toplama, işleme ve bütünleşik veri sunumunun önemi; STK’ların alandaki çalışmalarına ihtiyaç kapsamında sivil toplumun kamu sistemine dahil edilmesi; çocuk koruma sisteminde iller arasında farklı uygulamaların bulunması, kamu kurumları arasında işbirliği ve koordinasyon, konuyla ilgili ikincil mevzuatta yer alan eksikliklerin giderilmesi, örgün eğitimde kaynaştırma eğitiminin tercih edilmesi nedeniyle özel eğitim veren işitme, görme vb. engellilere yönelik öğretim kurumlarının sayısının azaltılması konularında katılımcılar görüş, tespit ve önerilerini açıklamıştır.