hl1

Başvurular

“Eğer bir kamu kurumu veya kuruluşunun herhangi bir işlem, eylem ve/veya turum ve davranışlarının bir çocuğu veya çocukları olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız bizimle iletişime geçip başvuruda bulunabilirsiniz.”

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan herhangi bir kamu hizmetiyle ilgili olması koşuluyla herkes bize başvuruda bulunabilir. 18 yaş altı çocuklardan ve ayrıca çocuklar adına yetişkinlerden gelen başvuruları kabul ediyoruz. Başvuruların çoğu çocuklardan ve ebeveynlerden geliyor ancak sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sosyal hizmet görevlileri, öğretmenler ve diğerleri gibi çocuklarla çalışan kişiler de çocuklar adına bizimle iletişime geçiyor.”

Önce İlgili Kuruma Başvurmalısın

Bir sorun yaşadığında ya da sana haksızlık yapıldığını düşündüğünde, ilk olarak bu konudan sorumlu kuruma başvurmalısın. Yani, yaşadığın sorunla ilgilenmesi gereken yere gidip durumu anlatman gerekir,

Örneğin, okulda bir sorun yaşarsan önce öğretmenine, rehber öğretmenine ya da okul müdürüne söylemelisin. Hastanede bir sıkıntı olduysa, önce hastane yönetimine yazabilirsin. Bazen bir sorun yaşamasan bile bir talepte bulunabilirsin. Örneğin, oyun alanları ile ilgili park talebini yaşadığın yerdeki belediyeye talebini iletebilirsin. Çünkü bazen insanlar yaşadığın sorunu veya neye ihtiyacın olduğunu fark etmeyebilir ve sen söyleyince düzeltme şansı bulurlar.

Onlara ne yaşadığını, neye üzüldüğünü ya da ne istediğini açıkça söyleyebilirsin. Bazen bir sorun sadece konuşularak çözülebilir.

Eğer bu kurum sana yardımcı olmazsa ya da seni dinlemezse, işte o zaman bize başvurabilirsin.

Ancak bazen çocuklar böyle durumlarda kendini rahat hissetmeyebilir, korkabilir ya da ne söyleyeceğini bilemeyebilir. Ombudsman, senin sesini duymayan için kurumlarla ilgilenir ve hakkını aramana yardım eder.

Eğer kendini güvende hissetmiyorsan ya da yaşadığın durumu anlatmakta zorlanıyorsan, doğrudan bize başvurabilirsin. Çünkü çocuk haklarına göre her çocuğun düşüncesini söyleme ve kendini ifade etme hakkı vardır. Ayrıca, yetişkinlerden destek istemek de senin en doğal hakkındır.

Çocuk haklarından sorumlu ombudsman, senin sesini duyar, seni önemser ve senin için neler yapılabileceğini inceler. Senin talebini İdareye gönderir.

Unutma, senin hakların var ve yalnız değilsin!

“Bir başvuru aldığımızda yaptığımız ilk şey, o başvuruyu inceleyip inceleyemeyeceğimize bakmaktır. Sorunun veya başvuru konusunun bizim yetki alanımız dahilinde olup olmadığını görmek için 6284 Sayılı Kamu Denetçiliği Kurum Kanunu çerçevesinde sağlanan bilgileri inceleriz. Başvuru süreçlerinin kafa karıştırıcı olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, insanlara başvurularıyla ilgilenecek doğru kurum hakkında bilgi vermek işimizin önemli bir yönüdür ve bunu olabildiğince çabuk yapmaya çalışırız. Bazen başvurular bize idareye başvurmadan önce gelir ve başvuruların ön-inceleme sürecini tamamlayıp mümkünse sorunu çözebilmeleri için ilgili kamu kurumuna gönderir ve sonucu hakkında başvurucuya geri dönmeye teşvik ederiz. Buna “Gönderme Kararı” deriz ve kamu kurumuna bizim daha fazla dahil olmamıza gerek kalmadan sorunları düzeltme fırsatı verir.”

Bir başvuruda bulunduğunda,

- Mümkün olduğunca açık ve net gerekli tüm bilgiye ihtiyacımız bulunmaktadır,

- Kararımızı posta yolu ile göndereceğiz, bazı bilgilere ihtiyaç duyarsak telefon ile de arayabiliriz, bu nedenle bize verilen adres ve telefon bilgilerinin doğru olması çok önemli,

- Başvuruda müracaat edilen ilgili kuruluşun eyleminin çocukları olumsuz etkileyip etkilemediğini inceleyeceğiz,

- Sorununu çözmek için mümkün olduğu kadar hızlı olmaya çalışacağız, ancak sorunu düzeltmeye yardımcı olmak için daha fazla araştırma yapabilir ve önerilerde bulunabiliriz, yasa gereği bir karar vermemiz için altı aylık süremiz var.

“Kamu Denetçiliği Kurumu olarak her çocuğun taleplerini yaşına ve anlayışına uygun olarak dikkate alınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizin tarafı olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi de, çocukların duyulma ve kendilerini etkileyen tüm konularda görüşlerini ifade etme hakkı olduğu söylüyor.

Katılım hakkı, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer verilen tüm diğer hakların yaşamda karşılık bulması için, çocukların kendi fikirleri olan ve bu fikirleri özgürce ifade edebilen, kendilerini ilgilendiren karar alım süreçlerinde söz hakkına sahip bireyler olarak kabul edilmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Biz de; çocuklar tarafından yapılan her başvuruyu da öncelikle, çocuğun katılım hakkını gerçekleştirdiği bir süreç olarak görüyoruz.

Ayrıca çocukları görüşlerini almaya çalışıyoruz. Yüz yüze görüşmeler, çevrimiçi görüşmeler, telefon görüşmeleri, mektuplar ve e-postalar ile çocukların görüşünü alıyoruz. Çocuklarla birlikte onlar için en iyisinin ne olduğunu görmek için çalışıyoruz.

Başvuru aldığımızda, dosyayı inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu Uzmanı ve/veya Sosyal Hizmet Uzmanı bu süreci çocuklar ve – başvuruda aksi yönde bir bilgi yoksa- ebeveynleri ile daha ayrıntılı olarak görüşebiliyor. Başvurular sonrası olabildiğince çocukları bilgilendirmeye sürece dahil etmeye çalışıyoruz.