Ankara Barosu’nun yürütmekte olduğu “Çocuğun Yüksek Yararı Nedir?" Projesi Çalıştayı'nda Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından "Çocuğun yüksek yararı" kavramı başlıklı oturuma katılım sağlanmıştır.
Ankara Barosu’nun yürütmekte olduğu “Çocuğun Yüksek Yararı Nedir? Projesi “ Çalıştay etkinliği, Covid 19 Pandemi sebebi ile on-line platformda 31 Ekim 2020, 1 Kasım 2020, 14 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
Çalıştay, “ Uluslararası Sözleşmelerin İç Hukuktaki Normatif Değeri ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi ve Yorumlanması, Velayet Davalarında Çocuğun Yüksek Yararı İlkesinin Gözetilmesi, Evlenme İzni Davalarında Çocuğun Yüksek Yararı İlkesinin Gözetilmesi” konu başlıkları ile 5 ayrı grup olarak yürütülmüştür. Her grup çalışması genel çerçeve konuşmaları ile başlayıp ardından katılımcı bir yöntem ile mevcut durumun tespiti ve tecrübe aktarımı, çözüm önerileri ve yol haritası, sonuç raporuna katkı olmak üzere üç oturum halinde gerçekleşmiştir.
Her bir konu başlığı için yapılacak olan Çalıştay oturumlarına sınırlı sayıda katılım olacağından “Çocuğun Yüksek Yararı İlkesi ve Yorumlanması” başlıklı oturuma katılım sağlanmıştır. Oturumda çocuk hakları başvurularının hangi konulara ilişkin olduğu, kararlarımızda uluslararası mevzuata yer verildiği (Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi), Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 3 üncü maddesinde yer alan “çocuğun yüksek yararı” kavramına ayrıca yer verildiği, iyi yönetim ilkeleri kapsamında inceleme yapıldığı katılımcılara aktarılmıştır.
Ayrıca “Çocuk Tesliminde Hak İhlallerinin Önlenmesi ve Yoksulluk Nafakasına İlişkin Özel Rapor” hazırlandığı, çocuk tesliminin icradan çocuğun icra sisteminden çıkarıldığı yeni bir sistem kurgusuna yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması, çocuğun birlikte yaşamayacağı ebeveyni ile sulh içinde görüşmesine olanak sağlayacak “aile buluşma noktaları” ya da “çocuk teslim merkezleri” gibi hizmet birimleri oluşturulması gerektiğine raporda detaylı yer verildiği hususları da katılımcılarla paylaşılmıştır.